Geschiedenis van Litecoin
Litecoin (LTC) is een gedecentraliseerde cryptocurrency die peer-to-peer-transacties tussen individuen en entiteiten mogelijk maakt. Litecoin behoort tot de top 10 van cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie. Het was een van de eerste cryptovaluta; ontwikkeld door Charlie Lee in 2011.
In tegenstelling tot Bitcoin, die is gemaakt door een anonieme persoon of organisatie, gebruikt de maker van Litecoin zijn echte naam en is hij zeer actief via zijn blog en sociale mediaplatforms. Charlie Lee is een ex-Google-medewerker. Hij wilde een lichtere versie van Bitcoin maken, wat verklaart waarom hij de naam Litecoin koos. Litecoin (afgekort: LTC) heeft verschillende bijnamen gekregen, zoals 'bitcoin's broertje' en 'Silver Bitcoin'.
Maximaal aantal Litecoin
Het Litecoin-platform is zo ontworpen dat er maximaal slechts 84 miljoen munten zullen zijn. Charlie Lee heeft de oorspronkelijke code van het Bitcoin-netwerk gewijzigd om, via een vork, Litecoin te creëren. Zo creëerde hij een munt die slechts 2,5 minuten nodig had om een nieuw blok toe te voegen. Dat betekent dat Litecoin vier keer sneller is dan Bitcoin.
Litecoin heeft met maximaal 84 miljoen munten, vier keer zoveel als Bitcoin, met een maximum van 21 miljoen munten. Lee wilde het probleem aanpakken van geconcentreerde mijnbouwpools die dominant waren op het Bitcoin-netwerk. Het Litecoin-netwerk halveert de beloningen die mijnwerkers krijgen na elke 840.000 blokken. Het systeem genereert zo'n 576 blokken per dag. De huidige beloning voor elk nieuw blok is, na de halvering in augustus 2019, 12,5 LTC. Geschat wordt dat alle munten op het netwerk tegen 2142 zullen zijn gewonnen.
Litecoin koersgeschiedenis
Er waren niet veel crypto-exchanges toen LTC in 2011 werd gecreëerd. De munt begon echter aan kracht te winnen en werd binnen een paar maanden verhandeld voor 30 cent (USD) per munt. Van 2011 tot 2013 evolueerde de koers van LTC tussen 10 cent en $ 3. In november 2013, ten tijde van de eerste bullmarkt, bereikte de Litecoin koers het niveau van $ 50.
De daaropvolgende bearmarkt van 2014 en het Mt. Gox-schandaal in datzelfde jaar veroorzaakten grote klappen voor de Litecoin koers. LTC handelde in januari 2015 op $ 1. Vanaf het voorjaar van 2015 bleef de LTC koers bewegen rond $ 3.
De cryptocurrency-bullmarkt van 2017 zag de prijs binnen twee maanden met meer dan 500% stijgen. De hoogste koers die LTC bereikte was in december 2017 op $ 371. Het jaar daarop crashten de meeste cryptocurrencies. Litecoin werd eind december 2018 verhandeld rond een koers van $ 25. De Litecoin koers is sindsdien op een herstelroute en bereikte zelfs een hoogtepunt van $ 145 in juni 2019.
De Litecoin Foundation wordt opgericht
De Litecoin Foundation, die opereert onder de slogan "Designing The Future Of Global Payments", is een non-profitorganisatie. De stichting kreeg in 2017 een nieuwe status nadat ze via de Accounting and Corporate Regulatory Authority (ACRA) werd opgericht als een naamloze vennootschap in Singapore. De stichting maakte de aankondiging via haar officiële website en benadrukte ook haar taken. De website heeft 3 grote secties. Het eerste deel bevat leermiddelen die je kunt gebruiken om alles over Litecoin te leren. Het tweede deel stelt mensen in staat om te doneren en geeft openheid van zaken over de financiën. Het laatste deel is 'Litecoin Shop' waar mensen verschillende dingen kunnen kopen, variërend van tassen en kleding tot cadeaubonnen, om er maar een paar te noemen.
De controverse van Charlie Lee (2017)
In december 2017 kondigde Lee aan dat hij al zijn LTC-munten zou verkopen. De aankondiging leverde veel speculaties op, waarbij sommige mensen beweerden dat ze een project dat “werd achtergelaten” door de maker, niet konden vertrouwen.
Lee verdedigde zijn beslissing en legde uit dat tweeten over Litecoin moeilijk voor hem werd. Mensen beschuldigden hem altijd van tweeten voor persoonlijke gewin, ongeacht of het goed of slecht nieuws was. Hij legde verder uit dat deze ervaring een soort conflict veroorzaakte, omdat hij veel invloed uitoefende binnen de Litecoin-gemeenschap. Charlie geloofde dat het vrijgeven van zijn bezit hem een perfecte kans zou geven om deze digitale munt, net als ieder ander, te kunnen ontwikkelen. Hij heeft nooit het aantal munten bekendgemaakt dat hij in het netwerk had.
Litecoin SegWit (2017)
Schaaluitdagingen komen veel voor als het gaat om baanbrekende cryptocurrencies zoals Bitcoin en Litecoin. Segregated Witness, afgekort als SegWit, lost dit probleem op en werd in 2017 op het netwerk geïmplementeerd. Andere voordelen van SegWit zijn lagere transactiekosten en een grotere transactie-efficiëntie. SegWit verhoogt de limiet voor de blokgrootte van 1 MB tot 4 MB en vermindert tegelijkertijd de gegevens die nodig zijn voor hardware-wallets.